Välja tandkräm – vad ska man tänka på?

En fråga som ofta kommer upp när tandvård kommer på tal är valet av tandkräm.

Det självklara svaret är att de är olika från person till person, ingen människa är ju den andra lik. Detta gäller förstås även i munnen – valet av tandkräm bör anpassas efter dina speciella behov. En tandkräm som passar perfekt för en person kan vara helt fel för en annan – man får helt enkelt prova sig fram.

Om man inte har några speciella besvär så är det inte speciellt viktigt vilken tandkräm man väljer. Det viktigaste är ändå att den innehåller fluor och inte har för hög slipverkan. Men om har problem med exempelvis ilande tandhalsar så kan man med fördel välja en mildare tandkräm.

Tänk på detta när du väljer tandkräm:

1. Fluor har en vetenskapligt bevisad effekt.

Detta ämne är den i särklass viktigaste ingrediensen när man väljer tandkräm. Fluortandkräm är den främsta anledningen till att förekomsten av karies är låg i Sverige. Att välja en tandkräm utan fluor är att chansa med tandhälsan, om dina kostvanor inte är riktigt bra för tänderna eller du har fantastiska anlag som gör dina tänder riktigt tåliga.

2. Tandkräm som motverkar ilningar i tänderna är ett bra tips för den som har denna typ av vanligt förekommande problem.

Det finns flera tandkrämsmärken som har specialiserat sig på ilningar i tänderna, med viss framgång. Men kom ihåg att risken är stor att ilningarna återkommer om du upphör med att använda specialtandkrämen.

3. Undvik onödigt slitage på tänderna.

För vissa kan det vara bra att undvika mer grovkornig tandkräm som sliter mycket på tänderna. Detta kan gälla för en hel del så kallade whiteningtandkrämer har dessa egenskaper då de är tänkta att slipa bort missfärgningar. Problemet är att dessa grovkorniga tandkrämer även utövar slitage på emaljen, vilket ibland kan skada tänderna på lång sikt. Det finns även tandkrämer med whiteningsyfte som inte sliter på emaljen. Dessa varianter löser istället upp missfärgningarna och gör det svårare för beläggningar att fastna på tandytan. Andra varianter förändrar ytspänningen på tänderna och gör det svårare för missfärgningarna att fästa.

4. Munblåsor är en annan faktor som man bör ta i beaktande när man väljer tandkräm.

Munblåsor får man när man har känslig munslemhinna och då bör man använda en mild tandkräm som inte retar denna. Ämnet natriumlaurylsulfat anses vara en orsak till munblåsor, därför bör man undvika tandkrämer som innehåller detta ämne. Dessa tandkrämer löddrar dock inte och känns ofta rinniga, vilket gör att man inte får samma fräscha känsla som vanligt efter tandborstningen.

Om du har problem mer erosion på tänderna, något som exempelvis kan orsakas av mycket läskdrickande, så är det extra viktigt att undvika tandkrämer med extra slipverkan. Att dessa dessutom motverkar ilningar är en bonus.

5. Muntorrhet är ett annat vanligt dentalt problem.

Detta gör att munslemhinnan blir känsligare och risken för karies ökar. Därför är det mycket viktigt att tandkrämen innehåller fluor. Zendium är också ett ämne som motverkar muntorrhet när det finns i tandkrämen.

3 Apr 2019